Privacy, ook voor ondernemers

De kwetsbare privacy van kleine ondernemers en zzp’ers heeft de aandacht van de overheid. Wat kunt u zelf doen om uw privacy te beschermen?


1.KvK. In 2018 werd er door ondernemers op Fraudehelpdesk.nl ( https://www.fraudehelpdesk.nl/ondernemers/ ) vijf keer zo veel schade gemeld als in 2013. Vooral kleine ondernemers en eenmanszaken zijn de dupe van fraude en misbruik. De groep is zo kwetsbaar omdat oplichters hun persoonlijke gegevens gemakkelijk kunnen achterhalen via de Kamer van Koophandel ( https://www.kvk.nl ). De massale verkoop van telefoonnummers via Adressenbestand Online wordt op 1​ juli echter gestaakt, meldt de KvK ( https://bit.ly/2H9UqH9 ).

2. Telefoon. De kans is echter groot dat uw telefoonnummer al circuleert in dubieuze kringen. KPN ( https://www.kpn.com/beleef/veiligheid/drie-tips-om-ongewenste-telefoontjes-te-stoppen.htm ) geeft enkele tips om van ongewenste telefoontjes af te komen. Meld uw privénummer –​ voor veel zzp’ers is dit tevens hun zakelijke nummer​ – in ieder geval aan bij het bel-me-niet-register ( https://www.bel-me-niet.nl ) voor consumenten. Een registratie bij het Onderzoekfilter ( https://www.onderzoekfilter.nl ) verlost u tevens van ongewenst telefonisch marktonderzoek.

3. Website. Als u via een website producten of diensten aanbiedt, moet uw bedrijf vindbaar en aanspreekbaar zijn, volgens de Autoriteit Consument & Markt ( https://bit.ly/2ZW8ZX3 ). Daarbij hoort een e-mailadres plus een andere vorm van contact. Als u liever niet uw telefoonnummer prijsgeeft, mag dat contact ook een andere vorm hebben, zoals een chatoptie of een ‘bel-me-terug’-knop.

4. Btw-nummer. Een andere verplichting is de vermelding van het btw-nummer van uw bedrijf. Voor eenmanszaken is dit echter gelijk aan hun burgerservicenummer, en ook dat is een privacyrisico. ZZP Inside ( https://www.zzpinside.nl/zzp/nieuws/nieuw-privacy-proof-btw-nummer-voor-eenmanszaken/2107) vertelt dat zij daarom nog dit jaar een nieuw btw-nummer ontvangen. Haal daarna uw oude nummer offline.