Uw bankrekening, wie kijkt er mee?

Automatisch opvragen. Voor 1 januari 2020 moeten de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de politie en bijzondere opsporingsdiensten geautomatiseerd bankgegevens bij Nederlandse banken kunnen opvragen. Als de overheid op dit moment gegevens wil inzien, gaat dit meestal handmatig en op individuele basis. Volgens de nieuwe regels worden banken en andere financiële instellingen die rekeningen met een IBAN-nummer aanbieden, aangesloten op het zogeheten ‘Verwijzingsportaal Bankgegevens’ waarin overheidsdiensten geautomatiseerd gegevens kunnen opvragen.

Voorkoming fraude. Banken worden wettelijk verplicht om vragen via het portaal geautomatiseerd te beantwoorden. Ook de Belastingdienst krijgt toegang tot dit portaal om te controleren of opgegeven rekeningnummers overeenkomen met de gegevens van banken, om bijvoorbeeld fraude met toeslagen te voorkomen.

Banken hebben al de verplichting om door de overheid gevraagde gegevens ‘handmatig’ te verstrekken. Straks moeten ze die gegevens via een verwijzingsportaal automatisch aan o.a. de Belastingdienst verstrekken.